Гриша Ганчев води битка със сериозна болест, съобщава вестник Галерия“, позовавайки

...
Гриша Ганчев води битка със сериозна болест, съобщава вестник Галерия“, позовавайки
Коментари Харесай

Олигархът Гриша Ганчев води битка със сериозна болест?

Гриша Ганчев води борба със сериозна болест, оповестява вестник " Галерия “, позовавайки се на свои източници. Собственикът на ЦСКА има тежък здравословен проблем, който изисква дълго лекуване. Съмнения за проблемите на Ганчев се появиха още през февруари, когато той изненадващо разгласи, че се отдръпва от клуба, без да загатва нищо съответно. Тогава няколко спортни уеб страницата написаха, че в действителност решението му е подбудено от сериозна причина, с която са наясно доста малко хора. Самият Ганчев в никакъв случай не е коментирал персоналния си живот и заобикаля медийните изяви, по тази причина и проблемите му по този начин и не станаха обществено притежание.

Въпреки сериозното тестване, през което минава, бизнесменът не е изгубил дух и воля да се бори за ЦСКА и за реконструкцията на стадиона на отбора. Преди няколко седмици той гостува на Светльо Иванов в " 120 минути “, където в детайли изясни какви са пречките пред издигането на новото игрище, какъв брой ще коства то и по кое време би трябвало да е готово. Няколко реплики на Ганчев направиха изключително мощно усещане и са показателни за това, че минава през съществени премеждия. " Това е моята последна идея в моя трагичен животец “, сподели той във връзка с стадиона. Освен това Ганчев разгласи, че се отдръпва от бизнеса в България. " Догодина, живот и здраве, в случай че съм жив, завършвам “, съобщи предприемачът и разясни, че ще се отдаде на заниманията си и на развъждането и развъждането на расови коне, с което се занимава от години.

Отдавна роденият в ловешкото село Микре Ганчев е прочут като буен обожател на най-аристократичните животни. Има голяма плантация край ловешкото село Соколово, в която се отглеждат расови жребци и кобили, които още от раждането си са подготвяни за най-печелившите надпревари в света – конните надбягвания. През 2010 година купи и елитния конезавод " Стефан Караджа “ край Балчик. И точно на конете, и на ЦСКА Ганчев ще посвети времето си от тук нататък.

През годините предприемачът си построи име на един от най-големите меценати у нас. Бил е главен спонсор в редица спортове отвън футбола – битка, бокс, самбо, волейбол и мотокрос.

Самият той е някогашен герой. На млади години е играч по битка в " аления “ клуб. Възпитаник е на ловешкото спортно учебно заведение, а първите му треньори го насочват към класическия жанр в битката. В средата на 80-те години на предишния век обаче се разделя с дейния спорт и записва " Счетоводство и надзор “ във ВИИ " Карл Маркс " (сега УНСС). Твърди се, че в началото, с цел да се устоя, работи като таксиметров водач. Човекът, който му оказва голяма помощ в първите му стъпки в бизнеса, бил татко му Данаил. Мъжът отглеждал добитък в ловешкото село Микре. Продава част от животните и дава на сина си парите като начален капитал. Така Гриша Ганчев влиза в търговията. Негов първи сътрудник по това време е Ангел Бончев, който години по-късно бе похитен от " Наглите “, а в изявление Ганчев съобщи, че той е платил откупа му.

Назад в младежките години бъдещият предприемач се развива сполучливо в търговията и първата му огромна известна инвестиция е при започване на 90-те – в горивата.  " Литекс “ е първата компания в България, която внася пропан-бутан с корабни партиди. Името на компанията не е инцидентно – " литекс “ на древногръцки значи люляк, който е един от знаците на Ловеч.

Сравнително бързо Ганчев се трансформира в един от най-успешните предприемачи у нас. В годините се развива в най-различни сфери – енергетиката, хранителната индустрия, превоза, туризма, финансите, хотелиерството, строителството, недвижимите парцели, дивечовъдството и коневъдството. Изгражда верига от бензиностанции, които през 1998 година дава на концесия на " Шел “. По-късно продава на полска компания и друга своя сполучлива инвестиция – соковете " Куинс “, а през 2007 година се разделя и с ловешкия винпром " Винал “.

Гриша Ганчев е и измежду най-изтъкнатите футболни спонсори  по нашите ширини. Още през 1996 година се заема с ловешкия отбор и го преименува на " Литекс “. По това време тимът е изпаднал в " Б “ група. Бизнесменът обаче прави същински възторг. Връща тима в елита на идната година, а на по-следващата към този момент е първенец! През идващия сезон " оранжевите “ дублират триумфа. С Ганчев отпред, " Литекс “ няколко пъти става първенец, както и притежател на купата на България.

Но с изключение на към спорта притежателят на ЦСКА има огромен афинитет и към изобразителното изкуство. Известен е и като колекционер на картини на български художници, които се правят оценка на милиони. Твърди се, че има към 80 произведения на Златю Бояджиев. Още през далечната 1998 година бе открита галерия в изложба " Райко Алексиев “ с картини на Златю, благосъстоятелност на Ганчев. През 2015 пък се оказа, че измежду платната, конфискувани от централата на КТБ, има и такива, подарени на Цветан Василев точно от Ганчев.

Разбира се, когато си в огромния бизнес, няма по какъв начин да останеш изсъхнал. През годините притежателят на ЦСКА е бил замесван в не един и два абсурда, само че може би най-сериозният е от 2012, когато неговият наследник Данаил Ганчев, дружно с още няколко души, е задържан поради обвиняване в присъединяване в незаконна група за укриване на Данък добавена стойност при продажба на захар. В края на месеца и против Гриша Ганчев са повдигнати обвинявания – за управление на проведена незаконна група за данъчни закононарушения и за закана за ликвидиране, отправена към тогавашния шеф на Национална агенция за приходите Красимир Стефанов. Три месеца след задържането апелативният съд освобождава Данаил Ганчев заради " липса на закононарушение “.

Две години по-късно, в предпоследния ден на 2014 година, Специализираната прокуратура внася в Специализирания углавен съд обвинителен акт против Гриша Ганчев за " захарната спекулация “. Делата се точат няколко години, до момента в който при започване на март 2020 всички обвинявания към предприемача и неговия наследник отпадат с решение на съда. Точно за фамилията си предприемачът въобще не обича да приказва. Според историите се среща със брачната половинка си Теменужка в младежките години в Студентския град и не след дълго се женят. Синът им Данаил се ражда преди Коледа на 1987 година Той е кръстен на дядо си по бащина линия. Няколко години по-късно на бял свят се появява и дъщерята, която Ганчев кръщава на майка си Танита. За притежателя на ЦСКА се знае, че е непоколебим татко, който държи на образованието на децата си и на желязната дисциплинираност. Като легенда се описват истории по какъв начин в младежките години Данаил работел в фамилната конеферма по заповед на татко си, който държал синът му да се запознае и с най-черната и тежка работа там. Ганчев-младши е приключил образованието си във Англия, а когато се дипломира, получава извънредно апетитно предложение за работа на Острова. Но татко му е безапелационен – ще живееш и работиш в родината си. И синът следва завета на баща си.

През 2015 се появи информация, че Гриша Ганчев към този момент е дядо на две девойки, дъщери на Данаил и неговата брачна половинка Паолина. Той обаче в никакъв случай не е коментирал фамилията си и остава загадка дали семейството не се е нараснала с още внучета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР